11 اردیبهشت 1403
گلیسرین

گلیسیرین

گلیسیرین جزء الکلهای سه عاملی می باشد. این ماده به صورت مایعی بی رنگ و بی بو است که در آب و الکلها حل می شود. گلیسیرین در دمای اتاق ویسکوزیته بالایی دارد. قابلیت اشتعال دارد و برای حمل و نقل آن از تانکهای فولادی و یا ضد زنگ و آلومینیومی استفاده می شود.

گلیسیرین جزء الکل‌های سه عاملی است. این ماده به صورت مایعی بی‌رنگ و بی‌بو است که در آب و الکل‌ها حل می‌شود. گلیسیرین در دمای اتاق ویسکوزیته بالایی دارد. قابلیت اشتعال دارد و برای حمل‌و‌نقل آن از تانک‌های فولادی و یا ضد زنگ و آلومینیومی استفاده می‌شود.

گلیسیرین جزء الکل‌های سه عاملی است. این ماده به صورت مایعی بی‌رنگ و بی‌بو است که در آب و الکل‌ها حل می‌شود. گلیسیرین در دمای اتاق ویسکوزیته بالایی دارد. قابلیت اشتعال دارد و برای حمل‌و‌نقل آن از تانک‌های فولادی و یا ضد زنگ و آلومینیومی استفاده می‌شود. گلیسیرین حلال خوبی برای بسیاری از مواد آلی و غیر آلی است. تاکنون حدود 1500 مورد استفاده برای آن شناسایی شده، که نشان دهنده وسعت دامنه کاربرد آن است.

گلیسیرین به دو صورت خام و تصفیه شده تولید می گردد ولی نوع خام آن که گلیسیرین طبیعی است مصرف چندانی ندارد. خلوص گلیسیرین خام 80 – 90 درصد و خلوص گلیسیرین تصفیه شده 95 – 99.5 درصد می باشد

معرفی کاربردی

گلیسیرین حلالی خوب برای بسیاری از جامدات آلی و غیر آلی محسوب می شود. این ماده عموما در صنایع دارویی ، بهداشتی ، تولید مواد غذایی و آشامیدنی و تنباکو ، تولید پلی اتر پلی ال، رزینهای آلکیدی، مواد منفجره مصرف می شود. بیشترین میزان مصرف این ماده در صنایع بهداشتی و آرایشی و نیز صنایع غذایی و نوشیدنی است.

کاربرد ها

کاربرد گلیسرین توليد محصولات آرايشي و بهداشتي

1. کاربرد گلیسیرین توليد محصولات آرايشی و بهداشتی

از گليسيرين در توليد محصولات آرايشي و بهداشتي مانند لوسيون‌ها و کرم‌هاي حفاظت و زيبايي پوست (ويژه بزرگسالان و کودکان)، مواد حفاظت‌کننده و تقويت کننده مو و صابون‌هاي آرايشي استفاده مي‌شود. از ميان سه گروه یاد شده، کرم‌هاي حفاظت پوست به ميزان بيشتري گليسيرين مصرف مي‌کنند. در کرم‌هاي پوست، گليسيرين به عنوان عامل نگهدارنده رطوبت، حلال و روان کننده به کار برده مي‌شود. در تولید صابون آرایشی به ویژه صابون گلیسیرینه، گلیسیرین به میزان کم مصرف می‌شود و باعث ایجاد بوی خوشایند و افزایش خواص مرطوب‌کنندگی پوست می‌شود. مصرف گلیسیرین در صنایع آرایشی و بهداشتی به علت افزایش مصرف جهانی این محصول رشد صعودی دارد. از گليسيرين در توليد خميردندان و دهان‌شویه نيز استفاده مي‌شود.

کاربرد گلیسرین در صنایع دارویی

2. محصولات غذايي و دارویی

گليسيرين در توليد داروها به ويژه در ساخت شربت‌هاي مسکن سينه کاربرد دارد. بازار مصرف گليسيرين در زمينه داروها بسيار محدود و خاص است.در اين بخش گليسيرين سنتزي با درصد خلوص بالا کاربرد بيشتري دارد. گليسيرين به عنوان حلال در فرمول برخي از رنگ‌ها و اسانس‌هاي خوراکي مصرف مي‌شود. در اين نوع مصارف، گليسيرين مي‌تواند جايگزين سوربيتول و يا پروپيلن گلايکول شود.

3. تنباکو و سيگار

گليسيرين را در تنباکو و سيگار به علت رطوبت محصول نهايي استفاده کرده تا از شکنندگي سيگار جلوگيري شود. در توليد فيلتر سيگار ، ترکيب تري استات گليسيرين به عنوان نرم کننده استفاده مي شود.

4. پلي اتر پلی ال

در فرآيند توليد پلي اتر پلی ال بر پايه پروپيلن اکسايد ، گليسيرين نيز مصرف مي گردد. اين مواد در توليد اسفنج نرم و سخت پلي اورتان کاربرد دارند.

5. رزين آلکيد

در توليد رزين‌هاي‌آلکيد از دو نوع الکل مانند گليسيرين و پنتا اريتريتول می توان استفاده کرد. انواع رزین‌های آلکید در تولید رنگ‌های ساختمانی، صنعتی و پوشش‌های حفاظتی یا تزئینی مصرف می‌شود.

کاربرد گلیسرین در مواد منفجره

6. کاربرد گلیسیرین در مواد منفجره

تري‌نيتروگليسيرين يکي از مواد منفجره توليد شده از گليسيرين شناخته مي شود. اين ماده در توليد ديناميت‌هاي ژلاتيني کاربرد دارند.

7. ساير مصارف

از گليسيرين در توليد کاغذ به عنوان نرم‌کننده و مرطوب‌کننده استفاده مي‌کنند. همچنين از آن در توليد غذاي حيوانات اهلي و در فرمولاسيون ساخت آهار نخ در صنايع نساجي استفاده مي‌شود.